Valbeveiliging daktoetreding

Ongelukken rondom en op het dak leveren schade op aan alle betrokkenen, denk daarom aan valbeveiliging. Dakwerkers bevinden zich in een zeer risicovolle omgeving waarbij de kans op ernstige tot fatale ongevallen groot is. Meer veiligheid betekent minder ongevallen, minder schades, een betere werksfeer en een hogere efficiency. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om de gevaren voor hun personeel bij het werken op daken zoveel mogelijk te beperken. Veiligheid is van onschatbare waarde en de investering voor valbeveiliging is betaalbaar. Naast het vertrouwen van het personeel komt het ook de betrouwbaarheid naar klanten ten goede. Weinig uitval van personeel, dus werken volgens planning, maar ook de ziektekosten nemen af.
Veiligheid valbeveiliging-onderhoud-dak Vlutters

Onderhoud aan gebouwen, denk aan valbeveiliging

Steeds meer daken worden uitgerust met zonnepanelen. Bij de aanleg is er een relatief groot gebied waarop je kunt lopen. De gebouweigenaar is aansprakelijk voor het veiligheidssysteem, zodat het dak bereikbaar blijft voor onderhoud aan de technische units of aan de panelen. Bij het ontwerp moet hier al rekening mee gehouden worden, zo geeft het Bouwbesluit aan. Denk bij werkzaamheden ook aan inspecties, kortstondig dakbezoek of onderhoud bij groendaken.

Assortiment valbeveiliging
Vlutters Tools & Safety levert alles om u als professional op een veilige en efficiënte manier te laten werken op naar, op en van het dak. Bij veilige daktoetreding is dat persoonlijke beschermingsmiddelen en klimmateriaal.

 

 

veiligheid PBM persoonlijke beschermingsmiddelen Vlutters

Persoonlijke valbeveiliging

De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn in te delen naar risicograad. Bij een laag risico bestaan de PBM’s uit regenkleding of handschoenen.

Een stapje hoger is het gebruik van een veiligheidsbril of veiligheidshelm.

Bij werkzaamheden op het dak is er sprake van een hoog risico. De harnasgordel biedt bescherming tegen vallen van grote hoogten.

Overige persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) bestaan uit permanent aanwezige ankerpunten, leeflijnen en verbindingsmiddelen (lijnen en banden) en allemaal verkrijgbaar via Vlutters Tools & Safety.

Afbeelding

Permanente valbeveiliging

Voor permanente valbeveiliging zijn er diverse oplossingen.
Soprasafe is een systeem voor het platte dak op basis van mechanisch bevestigde ankerpunten en een RVS kabelsysteem.

LuxTop valbeveiliging kent eveneens ankerpunten voor platte daken en ook voor hellende daken.

Het BiboBlock plat dak valbeveiligingssysteem is een betonnen tegel met RVS ring, waaraan een vanglijn wordt bevestigd. De dakbedekking wordt niet geperforeerd.

Maar ook een permanent hekwerk kan ingezet worden als een collectieve voorziening.

Afbeelding

Tijdelijke valbeveiliging

Indien geen borstwering of permanente leuningen aanwezig zijn, biedt tijdelijke dakrandbeveiliging uitkomst bij werkzaamheden op het dak.

Vlutters kent twee systemen:

De RoyalGuard is een tijdelijke valbeveiliging voor het platte dak. Het systeem is snel te monteren, is onderhoudsvrij en het fixeren gaat automatisch.

De RSS is een valbeveiliging voor het hellende dak en een veilig alternatief voor steigers. Met de RSS heb je geen overlast op de begane grond of in de tuin en geen beschadigingen aan het gebouw. De RSS kent een snelle montage.

Afbeelding

Klimmateriaal

Daken tot 10 m hoogte mogen met een staande ladder worden beklommen.

Op veel daken heeft de professional te maken met meerdere dakvlakken die ook verschillen in hoogte. Het instellen van de juiste werkhoogte, het vrijstaand plaatsen van een ladder, maar ook een complete kooiconstructie kan voor ieder dakproject variëren.

Aan de dakrand moet een permanente voorziening worden bevestigd die voorkomt dat de ladder zijdelings of onderuit schuift.

Vlutters levert klimmateriaal uit voorraad, uiteenlopend van telescoopladder, reformladder tot een kooiladder.

Afbeelding

Rolsteigers

Een steiger is een tijdelijke valbeveiliging om veilig op hoogte te werken. Ook hierin kan Vlutters u voorzien. Het assortiment bevat rolsteigers en vouwsteigers in diverse soorten en maten van het merk Wienese.

In januari 2018 is een nieuwe opbouwmethode voor de rolsteiger verplicht geworden. Het is bij een rolsteiger verplicht om een leuning op heuphoogte te hebben zodra het volgende werkplatform wordt betreden. Door leveranciers worden diverse oplossingen geboden voor bestaande rolsteigersystemen. De meest voorkomende is de voorloopleuning die meerdere steigerfabrikanten hebben ontwikkeld.

Afbeelding

Diensten & ontzorging

Staat veiligheid bij u of uw opdrachtgever hoog in het vaandel?
Moeten de valbeveiliging volgens de veiligheidsrichtlijnen aangebracht worden?
Vindt u het lastig om zo’n project op te pakken?
Of wilt u liever niet verantwoordelijk zijn voor een veiligheidsproject?

Veiligheidsspecialist Vlutters Tools & Safety pakt dit soort projecten graag samen met u op en laat u de vruchten ervan plukken.
Vlutters is bovendien KOMO gecertificeerd is voor al haar veiligheidsprocessen.

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

KOMO Safety veiligheidsadvies

Het is aan de gebouweigenaar om te zorgen voor een veilige toegang en werkomgeving bij het uitvoeren van werkzaamheden aan het pand. Hoe weet je als opdrachtgever of gebouweigenaar dat het advies dat is uitgebracht over het veilig inrichten van het platte dak ook echt veilig is? Of dat de aangebrachte veiligheidsvoorzieningen op het dak ook echt veilig zijn? Kan ik de inspecteur die ieder jaar de veiligheid op het dak controleert, vertrouwen op zijn kennis en kunde? Als veiligheid voorop staat, wil je ervan verzekerd zijn dat alles goed is uitgevoerd en dat kan met KOMO Safety. Een partij die KOMO-gecertificeerd is voor haar veiligheidsprocessen is Vlutters Tools & Safety. Met 100 jaar aan ervaring is Vlutters Tools & Safety uw gesprekspartner wanneer het aankomt op adviezen om veilig te werken.

Behoefte aan advies, maatwerk of onderhoud?

Ga geheel vrijblijvend het gesprek aan, we helpen u graag bij uw hoogte vraagstukken.