Veilig werken op het dak is heel belangrijk. Sinds het Bouwbesluit van 2012 hamert de overheid ook op goede veiligheidsmaatregelen. “Veiligheid staat bij ons al jaren met stip op één”, zegt Thijs Assink in TOP magazine van Royal Roofing Materials. Volgens Assink is het de tweede natuur van Vlutters Tools & Safety om te onderzoeken of het efficiënter en voordeliger kan. Hij introduceert twee nieuwe Soprasafe producten: het single ankerpunt en een kantelbaar hekwerk.

Veilig werken op het dak tegen minimale kosten

Hoe zorg je voor maximale veiligheid tegen minimale kosten? Vlutters Tools & Safety buigt zich regelmatig over die vraag. De balans is volgens Assink belangrijk. “Dat bracht ons op het idee van de nieuwe Soprasafe single ankerpunt. Het is een combinatie van het ankerpunt van het lijnsysteem en een penduleanker.” Een lijnankerpunt heeft vier boorgaten en komt zonder bevestigingsmateriaal, het single ankerpunt heeft echter één boorgat en is meteen de bevestiging. Met meerdere single ankerpunten is werken op het dak even veilig – dat moet de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) natuurlijk aantonen –, maar goedkoper dan een (duurder) lijnveiligheidssysteem. “Het scheelt montagetijd en bevestigingsmateriaal. Per ankerpunt praat je al gauw over tientallen euro’s. Een gemiddelde offerte wordt zo een stuk interessanter.”

Betaalbare veiligheid

Het nieuwe kantelbaar lichtgewicht hekwerk van Soprasafe is volgens Assink ook een mooie nieuwe vorm van valbeveiliging. “Het heeft drie kantelstanden en kan zelfs helemaal worden neergeklapt. Vooral dat laatste spreekt opdrachtgevers en architecten aan.” Het hekwerk is te verzwaren met compacte en strak vormgegeven ballastblokken. “Zonnepanelen zijn hot, en tegenwoordig liggen veel daken er vol mee. De panelen liggen soms zo dicht op de dakrand dat er geen ruimte is voor lijnbeveiliging. Een hekwerk is dan de oplossing.” Dat vinden sommige opdrachtgevers en de meeste architecten niet mooi. “Met een kantelbaar hekwerk los je dat probleem op.”

Meer stabiliteit verkrijg je met de extra ballastblokken. “En het is ook nog eens goedkoper dan een standaard statisch hekwerk.” Wanneer er helemaal geen ruimte is, kan het Soprasafe hekwerk met apart verkrijgbare aanpassingen ook tegen de gevel of op de opstanden worden gemonteerd of zelfs worden verhoogd.

Earth Live scheelt ladders

Sinds de komst van het Bouwbesluit in 2012 zijn er voorzieningen nodig voor de veiligheid van dakwerkers. De sector wil zelf ook die beveiliging zien. “Wij hebben de roep om veiligheid op het dak vertaald naar een specialisme in veiligheid”, zegt Assink. “Veiligheid die hand in hand gaat met kostenreductie. Vorig jaar zijn we gestart met het inzetten van een soort Earth Live. We hoeven niet meer ladders en trappen op en langdurig meten en fotograferen. Geef een adres en vanachter de computer verzamelen we informatie over de maatvoering, bekijken we actuele situaties en maken we foto’s die bruikbaar zijn voor een goed onderbouwd en gedegen eerste veiligheidsadvies.”

Veilig en ambitieus

Vlutters Tools en Safety is KOMO Safety gecertificeerd, innovatief en ambitieus. “We hebben hoge verwachtingen van de nieuwe Soprasafe producten. Diverse offertes met de single ankerpunten zijn al omgezet in opdrachten. Safety first, maar met een goede commerciële prijs.”

Bekijk ook onze film over veilig werken op het dak. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!

 

Deel dit bericht: